Takrenne og nedløp i sink Takrenne og nedløp i sink

Takrenner og nedløp

Takrenner

Før i tiden ble takrennene for det meste levert i sink, hvor blikkenslageren selv produserte takrennnene i én-meters lengder og loddet disse sammen. Blikkenslageren lagde også rennekroker, som noen ganger fikk et ekstra feste inn på taket med det vi kaller for overliggere. Produksjonen av takrenner var standardisert, slik at alt materialet ble tatt gunstigst ut fra formatplatene man fikk kjøpt på den tiden. 

Takrenneproduksjonen gjorde at man kunne lage opp et lager på de kaldeste og mest regnfulle dagene.

I dag kan man få kjøpt mye av disse takrennene med lettvinte løsninger, som for eksempel bruk av skjøtelasker og endebunner med pakninger som vil medføre lekkasje etter noen få år. Dette er deler blikkenslageren ikke bruker.

Bård Blikk AS leverer fortsatt takrenner og nedløp i sink, eller kobber, tilnærmet slik det ble gjort på gamlemåten. Enkelte ganger ønsker arkitekten og kunden at takrennene knekkes som firkantrenner. Vi mener at takrennene og nedløpene utgjør mye av bygget, og at det er viktig at alle detaljer ivaretas når vi tar for oss et bygg som skal forvares slik det opprinnelig har vært.

Nedløp

I dag kjøper man nedløp i 3 meters lengder. Tidligere ble nedløpene produsert av blikkenslageren selv. Gjerne på kalde og regnfulle dager, for senere montasje. Blikkenslageren lagde også opp bend til nedløpene (nedløps-bøyer), som kunne tilpasses de forskjellige tak, hvor de enkelte delene ble kappet ut slik at de gikk inn i hverandre, og hvor det nesten ikke gikk noe materiale til spille. Vanligvis monteres det et nedløp for hver tolvte meter på vanlige eneboliger. Det må også tas hensyn til hvor mange kvadratmeter tak som skal til hvert nedløp. Vi setter vanligvis en maksgrense på 80 m2 pr. nedløp.